novosti


Projekcija i REDOVNA SKUPŠTINA KDR-a

Knjižničarsko društvo Rijeka poziva vas na projekciju i redovnu skupštinu u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine s početkom u 13.00 sati Dvorana Glagoljice, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Dolac 1
12.30 sati  Okupljanje članova, prijava na listu, uplata članarine
13.00 sati  Pozdravna riječ predsjednice KDR-a dr.sc. Korine Udina: izlaganje i projekcija  filma ANTE TEMPUS/PRIJE VREMENA pod pokroviteljstvom PGŽ
13.30 – 15.00 sati   Radni dio Skupštine
Predsjednica KDR-a predlaže D n e v n i   r e d
1. Izbor radnih tijela Skupštine (radno predsjedništvo, odbor za verifikaciju, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika)
2. Izvješće predsjednice o radu Društva za razdoblje između dvije skupštine (13.06.2018.-13.06.2019.)
3. Financijsko izvješće blagajnice KDR-a Zdenke Stojčić
4. Izvješće Nadzornog odbora za mandatno razdoblje između dvije skupštine   (13.06.2018.-13.06.2019.)
5. Plan rada KDR-a i financijski plan za 2019. i 2020.godinu
6. Izbor Ocjenjivačkog odbora za dodjelu Povelje Ivan Kostrenčić 2020
7. Razno:
7.1. Dopis komisiji za visokoškolske i sveučilišne knjižnice o  knjižničarima s formalnim obrazovanjem visoke stručne spreme raspoređenih ili zaposlenih na poslovima više stručne spreme koji nemaju mogućnost pristupanja stručnom ispitu, te poslati zahtjev za očitovanjem  Glavnom odboru HKD-a – Jasminka Kovačević, tajnica KDR-a
7.2. Podjela novih iskaznica KDR-a i potvrda
7.3. Priprema za 10.-tu obljetnicu stručnog časopisa Knjižničar/Knjižničarka

 


14. OKRUGLI STOL O POKRETNIM KNJIŽNICAMA U RH i 8. FESTIVAL BIBLIOBUSA

    U Rijeci će se 7. i 8. lipnja 2019. održati 14. OKRUGLI STOL O
POKRETNIM KNJIŽNICAMA U RH i 8. FESTIVAL BIBLIOBUSA_. Organizatori skupa su Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Gradska knjižnica Rijeka. Pokrovitelji skupa su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture RH a cjelokupan program odvija se u okviru programa Europske prijestolnice kulture 2020.

Povod našeg ponovnog domaćinstva ovome značajnom stručnom skupu (3. i 4. lipnja 2005. je u Rijeci održan 7. okrugli stol i 1. festival bibliobusa) je obilježavanje 50. obljetnice riječke bibliobusne službe.
Upravo taj dan, 9. lipnja kada je 1969. godine na put krenuo riječki bibliobus, prvi takve vrste u ondašnjoj Jugoslaviji, odlukom 43. Skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva, održane u Opatiji u listopadu 2018., proglašen je Danom hrvatskih bibliobusa te su ova događanja istodobno i njegovo prvo obilježavanje.

Na 8. FESTIVALU BIBLIOBUSA koji će se održati u petak, 7. LIPNJA NA TRGU 111. I 128. BRIGADE HV-a U VREMENU OD 10 DO 13 SATI bit će predstavljeno ukupno 16 bibliobusa iz Hrvatske, Italije (Milano), Mađarske(Pečuh), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) te Srbije (Kruševac) koji će se biti otvoreni za javnost. Tom prigodom na Korzu će biti otvorena i prigodna izložba o pokretnim knjižnicama.

Obzirom da su Gradski i Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka dio mreže knjižnica Primorsko-goranske županije pretpostavljamo da će ovaj skup izazvati vaše zanimanje da na 14. OKRUGLOM STOLU koji započinje istoga dana u 15 SATI u GRADSKOJ VIJEĆNICI i nastavlja se u SUBOTU, 8. LIPNJA U 9 SATI, saznate kako slične službe funkcioniraju u ostalim dijelovima Hrvatske i u različitim krajevima Europe. Među
pozvanim i prijavljenim izlagačima su kolege Roberto Soto (Španjolska), Maria Stella Rasseti (Italija), Tjaša Mrgole Jukič (Slovenija), Tamasz Miszler (Mađarska) i druge kolegice i kolege iz inozemstva i Hrvatske s predstavljanjem svojih službi. Detalje možete vidjeti u priloženom programu.

Pozivamo vas da nam se pridružite i svojim sudjelovanjem podržite kao prijavljeni sudionici ili barem kao posjetitelji na Festivalu.

Ukoliko se odlučite na jedan dan sudjelovanja omogućena je jednodnevna kotizacija u visini od 100,00 kn dok je puna kotizacija 200,00 kn.

Svi detalji o skupu uključujući program nalaze se na stranicama Gradske knjižnice Rijeka [2] kao i Hrvatskog knjižničarskog društva [3] gdje je i obrazac prijave. Napominjemo da je prijava moguća do 10. 5. 2019.

Skrećemo pažnju i na naš Magazin [4] u kojem je upravo krenuo ciklus zanimljivih priča iz bibliobusa od kojih je prvi bibliobus iz Kopra [5] kao uvod u najavljena događanja a možete pogledati i promotivni video.
[6]

Nadajući se vašem dolasku, srdačno vas pozdravljamo!

Niko Cvjetković, ravnatelj”

više: Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatsko knjižničarsko društvo


Ugovor KDR-a s Rijeka 2020 d.o.o.

Knjižničarsko društvo Rijeka potpisalo je ugovor s Rijeka 2020 d.o.o Civilne inicijative programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Naziv projekta je  „Čitajmo zajedno ispod krošnje hrasta“
Voditelji projekta: Alida Devčić Crnić, OŠ Podmurvice i grupa građana Mlaka: Dubravka Dužević, Romina Raspor Mohorovičić, Tamara Turić i Roberta Bonassin.

Partner u projektu: Knjižničarsko društvo Rijeka (KDR), Dolac 1, 51 000 Rijeka

Dajem knjigu!  15. travnja 2019. godine od 17.00 do 19 sati  Knjižničarsko društvo Rijeka će donirati knjige za zajedničko čitanje .

Organizira se Noć knjige „Light is life“/ „Svjetlost je život“  u školskom vrtu, te gostovanje pripovjedačice, bajkopričalice i lutkarice Margarete Peršić.

 

 


KNJIŽEVNOST I DRUŠTVO: VRIJEDNOSTI ČITALAČKIH PRAKSI – okrugli stol

 

Pozivaju Vas na okrugli stol

KNJIŽEVNOST I DRUŠTVO: VRIJEDNOSTI ČITALAČKIH PRAKSI

Sudjeluju:

dr. sc. Korina Udina, Knjižničarsko društvo Rijeka

Verena Tibljaš, prof. Gradska Knjižnica Rijeka

doc. dr. sc. Maja Opašić, Udruga “Portić”

Daniela Samaržija, prof. Škola za Primijenjenu umjetnost Rijeka

Lorena Mrvčić, prof. Osnovna Škola “Kraljevica”

Moderatorica: doc. dr. sc. Iris Vidmar

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019., na Filozofskom fakultetu u Rijeci, uč. 206, u 11:00 sati.

Tema okruglog stola jest pitanje uloge i vrijednosti književnosti i čitanja za pojedinca, ali i u kontekstu društvene zajednice. Govorit će se o čitalačkim praksama u različitim kontekstima, od vrtića i osnovnih škola, knjižnica, čitalačkih klubova i klubova umirovljenika, kao i o čitanju kao samostalnoj, privatnoj aktivnosti.  O važnosti i vrijednosti knjige i književnosti raspravljat će se iz perspektive knjižnica, uz naglasak na pitanju o doprinosu i ulozi knjižnica u društvu i obrazovanju. Raspravljat će se i o aktivnostima čitalačkih klubova, s posebnim naglaskom na volonterskome čitanju u bolnici Kantrida i njegovome terapeutskom djelovanju na oboljelu djecu. Prepoznajući vrijednosti čitanja, od beletristike poput ‘ljubića’ i ‘krimića’, do djela književnih kanona, namjera je potaknuti raspravu o tome kako štititi i promicati takve vrijednosti, posebno unutar širega konteksta zanemarivanja vrijednosti humanističkih znanosti i umjetničkoga djelovanja. Između ostalih, postavit će se pitanja zašto uopće čitati, što čitati, kako čitati, što je književni kanon i zašto je on bitan, ima li mjesta za knjige u svijetu online medija, postoje li loše knjige, jesu li knjige nemoralne u svjetlu svog sadržaja, što knjige mogu učiniti za nas i za društvo i mnoga druga, s namjerom afirmiranja vrijednosti književnosti, čitanja i čitalačkih praksi.

Okrugli stol održava se u sklopu projekta „Književnost kao domena etičnosti“ (inicijalne potpore Sveučilišta u Rijeci, br. 17.05.2.2.05) i povodom desete obljetnice programa „Pripovjedač/ica priča za laku noć“ udruge „Portić“

https://www.ffri.uniri.hr/hr/

Okrugli_stol-Knjizevnost_i_drustvo-3_2019


Stručni skup Knjižničarskog društva Rijeka

Stručni skup Knjižničarskog društva Rijeka

u četvrtak, 07.02.2019. u 14 sati,
Gradska knjižnica Rijeka – Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

 1. Kad uredništvo prelista sadržaj e-časopisa Knjižničar/Knjižničarka 9

Maja Cvjetković (tema broja),
Aleksandra Moslavac (Iz knjižnica),
Jelena Višnjić (Putopis i Istraživanje)
Jasminka Kovačević, (Okrugli stol i stručno usavršavanje)
Mario Šlosar, (Iz rada knjižničarskog društva)
i Korina Udina (Nagrade)
Grafički dizajn: Martina Brkić

 1. Predstavljanje knjižničara i njegove knjige: Kristijan Benić ”Kako čitati grad kroz bajtove i piksele”– Priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci
 1. Razgovor članova i članica

Veselimo se druženju!
Predsjednica KDR-a Korina Udina

 


Sretni i veseli blagdani!

Knjiga nije samo prijatelj, ona vam nalazi prijatelje!   

Will Rogers

Sretnu novu 2019. godinu i ugodne blagdane

svim članicama i članovima želi Knjižničarsko društvo Rijeka


Knjižničarsko društvo Rijeka suorganizator 9. okruglog stola za školske knjižničare (Ne)dosegnuti standardi, Opatija, 10. listopada 2018., Ugostiteljska škola

Knjižničarsko društvo Rijeka suorganizator 9. okruglog stola za školske knjižničare (Ne)dosegnuti standardi, Opatija, 10. listopada 2018., Ugostiteljska škola

Kroz desetak izlaganja i prezentacija na 9. okruglom stolu u Opatiji još jednom je dokazana predanost, stručnost u radu i profesionalnost u svim područjima rada školskih knjižničara: organizaciji prostora, u poslovima voditelja školske knjižnice, planiranja, organizacije i vođenje rada u knjižnici i čitaonici, u raznim područjima komunikacije (socijalne vještine, osposobljavanje), u suradnji s ravnateljem, nastavnicima i stručnim suradnicima, suradnji s učenicima, upravljanjem projektima (koordinacija, timski rad) programiranjem i koordinacijom interdisciplinarnih projekata, upravljanjem informacijskom tehnologijom.

FOTOGRAFIJE


Nagrađene članice HKD-a na 43. Skupštini

 Dobitnice Kukuljevićeve povelje na 43.Skupštini HKD-a u Opatiji:

 1. HELA ČIČKO – Knjižnice grada Zagreba
 2. SANJA GALIC – Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema
 3. TINA GATALICA – Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja
 4. BLAŽENKA PERADENIĆ KOTUR – Zagrebačkog knjižničarskog društva
 5. IRENA PILAŠ – Komisija za obrazovanje i stalno stručno usavršavanje HKD-a

Dobitnice nagrade „Eva Verona“ koja je poticaj i motivacija mladim knjižničarima, prepoznatima u svojim radnim sredinama:

 1. MAJA BODIŠ – Knjižnice grada Zagreba
 2. IVANA MAJER – Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 3. LUCIJA MIŠKIĆ BARUNIĆ – Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i kalničkog prigorja
 4. DINA MAŠINA DELIJA – Knjižnice HAZU
 5. MAJA KRULIĆ GAČAN – Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja