Održana izborna skupština KDR-a i stručni skup “Gdje prošlost sreće budućnost”


Održan je 13.06.2018. stručni skup Knjižničarskog društva Rijeka, svečana dodjela Povelje Ivan Kostrenčić pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, te izborna skupština Društva.

2018. godine, nakon 67 godina neprekinutog aktivnog djelovanja Knjižničarskog društva u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, promicanja kulturnih vrijednosti, stručni skup je posvećen Europskoj godini kulturne baštine s nazivom “Gdje prošlost sreće budućnost”.

 

Članice i članovi, kao i gosti skupa, Oleg Mandić i Mladen Kušec, doživjeli su ljepotu izgovorene riječi u izlaganju prof.dr.sc. Karol Visinko „Život poslovica danas“ i studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci: Roberte Špoljarić, Ivana Miškulina i Filipa Kuštera. Prebiranje po narodnoj književnoj baštini kroz poslovice koje žive i danas, dopunila je glazbena poslastica koju su pripremili Karla Lupis (sopran) i Marko Grabar (tenor) učenici Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov uz svoje profesore.

Podsjetili smo se na očuvanje kulturne baštine, kulturnog identiteta  njegovanjem obiteljskih vrijednosti, kao osjećaj vlastitosti, osobnosti, pripadnosti, povezanosti s društvenom skupinom, kulturom kao ukupnošću načina života. Kulturni identitet nas određuje, ne može se naučiti, njeguje se godinama upravo u obiteljskim vrijednostima.

Zato je naš prvi gost bio  Oleg Mandić. Kako bismo naglasili važnost obitelji u životu pojedinca, našoj knjižničarskoj obitelji odlučio je uručiti, naravno, knjigu. Odlučio je pokloniti svakom prisutnom članu ili članici KDR-a jednu knjigu prepunu obiteljskih vrijednosti „Kronike obitelji Mandić“. U svom obraćanju zatražio je da čuvano kao knjižničari tu knjigu za njega.

Od narodne književnosti, glazbe, značajnih obitelji koje su obilježile život nas u Primorsko-goranskoj županiji, dotakli smo i priče i bajke. Naš drugi gost bio je Mladen Kušec koji  je ispričao nevjerojatnu priču o kulturnoj baštini iz našeg kraja, iz knjige Priče i bajke, jer je na svojim tajanstvenim putovanjima uočio Risnjak, i predivnu šumsku stazu svojom pričom o ljubavi i vilama učinio otvorenom knjigom. Svaki planinar, šetač, moći putem čitati priče i na vrhu dobiti cijelu knjigu. Time je zaokruženo promišljanje koje mjesto kulturna baština zauzima u našim životima i kako gradi snažnija društva.

Skupština Knjižničarskog društva Rijeka prema Statutu nagrađuje svoje članove nagradama i priznanjima.

Povelju “Ivan Kostrenčić”  utemeljilo je Knjižničarsko društvo Rijeka 2000. godine. Nagrada je nazvana imenom prvog hrvatskog školovanog sveučilišnog bibliotekara, rođenog u Crikvenici.

Ove 2018. godine Povelja Ivan Kostrenčić dodjeljena je u dvije kategorije:

  1. Za dugogodišnji uzoran rad u Društvu, unaprjeđivanje struke i očuvanje ugleda Društva: Mariji Šegoti Novak

Za dugogodišnji uzoran rad u knjižničarskoj struci, opći i stručni/znanstveni doprinos u području knjižničarstva, značajna  postignuća  i  doprinos  razvoju  knjižnice/knjižnica u  kojoj/kojima  je kandidat radio, dugogodišnja aktivnost u radu Društva i osobni doprinos razvoju i ugledu Društva

  1. Najzaslužniji knjižničar u prethodne dvije godine: Sandra Vidović, školska knjižničarka savjetnica, Prva riječka hrvatska gimnazija

Za najzaslužnijeg knjižničara u dvogodišnjem razdoblju – zapaženi rezultati u praktičnom i/ili teorijskom radu u području knjižničarstva (objavljeni radovi, izlaganja, vođenje ili sudjelovanje u projektima, programima)

Pokrovitelj je bila Primorsko-goranska županija.

 

Na izbornoj skupštini Društva izabran je novi upravni odbor: iz GKRI Niko Cvjetković i Andreja Silić Švonja, iz SVKRI Jasminka Kovačević i Zdenka Stojčić,iz viskoškolskih knjižnica Mario Šlosar i Ada Prpić, iz narodnih knjižnica Jelena Višnjić, iz osnovnoškolskih knjižnica Korina Udina i srednjoškolskih Maja Cvjetković. Za nadzorni odbor KDR-a izabrane su: Alica Kolarić, Sanja Orešković i Sanja Kosić.

dr.sc.Korina Udina je nova/stara predsjednica Knjižničarskog društva Rijeka u mandatu 2018.-2020. Za dopredsjednicu izabrana je Maja Cvjetković, za tajnicu Jasminka Kovačević i za blagajnicu Zdenka Stojčić.

dr.sc.Korina Udina, predsjednica (2018.-2020.) Knjižničarskog društva Rijeka

FOTOGRAFIJE s izborne skupštine