14. OKRUGLI STOL O POKRETNIM KNJIŽNICAMA U RH i 8. FESTIVAL BIBLIOBUSA


    U Rijeci će se 7. i 8. lipnja 2019. održati 14. OKRUGLI STOL O
POKRETNIM KNJIŽNICAMA U RH i 8. FESTIVAL BIBLIOBUSA_. Organizatori skupa su Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Gradska knjižnica Rijeka. Pokrovitelji skupa su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture RH a cjelokupan program odvija se u okviru programa Europske prijestolnice kulture 2020.

Povod našeg ponovnog domaćinstva ovome značajnom stručnom skupu (3. i 4. lipnja 2005. je u Rijeci održan 7. okrugli stol i 1. festival bibliobusa) je obilježavanje 50. obljetnice riječke bibliobusne službe.
Upravo taj dan, 9. lipnja kada je 1969. godine na put krenuo riječki bibliobus, prvi takve vrste u ondašnjoj Jugoslaviji, odlukom 43. Skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva, održane u Opatiji u listopadu 2018., proglašen je Danom hrvatskih bibliobusa te su ova događanja istodobno i njegovo prvo obilježavanje.

Na 8. FESTIVALU BIBLIOBUSA koji će se održati u petak, 7. LIPNJA NA TRGU 111. I 128. BRIGADE HV-a U VREMENU OD 10 DO 13 SATI bit će predstavljeno ukupno 16 bibliobusa iz Hrvatske, Italije (Milano), Mađarske(Pečuh), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) te Srbije (Kruševac) koji će se biti otvoreni za javnost. Tom prigodom na Korzu će biti otvorena i prigodna izložba o pokretnim knjižnicama.

Obzirom da su Gradski i Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka dio mreže knjižnica Primorsko-goranske županije pretpostavljamo da će ovaj skup izazvati vaše zanimanje da na 14. OKRUGLOM STOLU koji započinje istoga dana u 15 SATI u GRADSKOJ VIJEĆNICI i nastavlja se u SUBOTU, 8. LIPNJA U 9 SATI, saznate kako slične službe funkcioniraju u ostalim dijelovima Hrvatske i u različitim krajevima Europe. Među
pozvanim i prijavljenim izlagačima su kolege Roberto Soto (Španjolska), Maria Stella Rasseti (Italija), Tjaša Mrgole Jukič (Slovenija), Tamasz Miszler (Mađarska) i druge kolegice i kolege iz inozemstva i Hrvatske s predstavljanjem svojih službi. Detalje možete vidjeti u priloženom programu.

Pozivamo vas da nam se pridružite i svojim sudjelovanjem podržite kao prijavljeni sudionici ili barem kao posjetitelji na Festivalu.

Ukoliko se odlučite na jedan dan sudjelovanja omogućena je jednodnevna kotizacija u visini od 100,00 kn dok je puna kotizacija 200,00 kn.

Svi detalji o skupu uključujući program nalaze se na stranicama Gradske knjižnice Rijeka [2] kao i Hrvatskog knjižničarskog društva [3] gdje je i obrazac prijave. Napominjemo da je prijava moguća do 10. 5. 2019.

Skrećemo pažnju i na naš Magazin [4] u kojem je upravo krenuo ciklus zanimljivih priča iz bibliobusa od kojih je prvi bibliobus iz Kopra [5] kao uvod u najavljena događanja a možete pogledati i promotivni video.
[6]

Nadajući se vašem dolasku, srdačno vas pozdravljamo!

Niko Cvjetković, ravnatelj”

više: Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatsko knjižničarsko društvo